Den kvinnliga övergångsåldern

Numera lever kvinnor 30 – 35 % av sina liv under och efter klimakteriet. För många kvinnor är speciellt övergångsåldern en omtumlande upplevelse både fysiskt och psykiskt.Den avtrappning i hormonproduktionen som då sker, leder ofta till besvär som svettningar, blodvallningar, sömnstörningar, torra slemhinnor, olust och nedstämdhet.
Problem, om än med naturlig förklaring, som kan ge sig till känna redan i 45-50-årsåldern.

Med dagens kunskap väljer allt fler kvinnor att avstå från traditionell östrogenbehandling då risken för biverkningar är stor. Istället vill man i första hand hitta alternativa behandlingar och naturliga lösningar för sina besvär.

Det finns mycket du kan göra för att lindra dina besvär !

En aktiv livsstil är en bra grund till att lindra många symptom. tre  en-timmars pass per vecka är en bra målsättning för att minska många besvär som t ex värmevallningar och Osteoperos (Benskörhet)

Minskat intag av kaffe, alkohol och svart te kan också minska besvären med värmevallningar.

En balanserad kost med mer grönsaker och frukt, färre snabba kolhydrater ersatta med långsamma kan bidra till att minska effekten av hormonsvängningar.

Det finns också många naturliga kosttillskott som kan balansera upp det hormontapp som inträffar under övergångsåldern. Det är väldigt individuellt hur de olika preparaten fungerar. Man måste pröva sig fram.